En Mitxel és el
meu nebot basc i la seva mare fa uns xipirons excepcionals. Cada estiu és
tradició fer una xipironada quan venen de Bilbao a passar uns dies a casa. Aquest
any n’hem fet 80.
La recepta és per 24 xipirons però per fer-ne mes, només cal
multiplicar tots els ingredients.
Són els xipirons
mes bons que he menjat mai i com mes petits mes bons.
Tenen un secret,
la ceba s’ha de fer moooolt lentament.. 2, 3 hores. Val la pena us ho asseguro.
L’Hayla buscant
xipirons ... pobreta no sap que esbarbant la sorra no n’hi trobarà pas cap.
a la cuina...
Ingredients:
24 xipirons molt petits (demanar a la peixateria
que netegin els xipirons i que a part posin els tentacles i la tinta).
3 cebes vermelles grosses.
120 gr. de pernil salat.
Pa rallat.
All.
2 cullerades de salsa tomàquet.
Tinta (millor tenir de reserva algun sobre
de tinta per si no n’hi ha prou amb la que et donin la peixateria).
Xeres.
24 escuradents.
Farciment:
Picar
dos cebes, i sofregir-les (tot a foc molt lent).
Mentre es va
daurant piquem el pernil molt petit.
Quan la ceba ja
està quasi feta, ofegar el pernil amb la ceba.
Els tentacles picar-los petitets i afegir-los a la ceba i al pernil. Donar li
només una passadeta ( si surt aigua es separa en un bol per afegir-ho a la
salsa més tard. Si no surt aigua no passa res) i afegir una cullerada de pa
rallat per secar-ho, si cal.
Amb tot això farcir els Xipirons. Tancar-lo amb un escuradents. Enfarinar-los i
posar-los a la paella d’abans amb oli ( no ha de bullir l’oli) volta i volta no
s’han de fer.
Passar-ho a la cassola definitiva.
SALSA: en el oli d’abans (el que hem utilitzat per passar-hi els chipirons)
tirar-hi la ceba picada i sofregir-la amb tres dents d’all picats.
Mentre es va fent, en un bol posem l’aigua que hem tret abans (si no res), un
culet de xeres o vi blanc bo, la tinta i dos cullerades de sofregit de tomàquet.
Quant està feta la ceba i els alls afegir-hi la barreja anterior i deixar-ho
coure un quart de hora, passar aquesta salsa pel minipimer.
Desprès posar a la cassola dels xipirons la salsa passada per el minipimer i
deixar-ho un quart de hora més.
És convenient fer-ho el dia abans.
Notes:Si la salsa queda molt líquida, treure els xipirons i deixar que la
salsa s’espesseeixi a foc lent, no treure l’ull de sobre per que no s’agafi.
Ummmm! I l'olor que fan.... Que bons!
ResponderEliminarI és cert no són difícil de fer-ho només és necessita temps.